Як попередити отруєння грибами під час «тихого полювання»
- On 22.09.2023
Найчастіше випадки отруєння пов’язані зі вживанням грибів типу маслюки, сироїжки, зеленушки, рядовка, синьоножки, зонтики тощо, які збирали в лісосмузі поблизу міст та селищ.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
- нудота, блювання;
- різкий біль в животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Із метою запобігання отруєння необхідно дотримуватись таких порад:
– найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів взагалі, натомість надати перевагу штучно вирощеним;
– не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах.
При самостійному збору грибів у лісі:
– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів;
– під час посухи грибів краще не збирати взагалі – вони накопичують токсини;
– не вживайте сирих грибів;
– перед приготуванням слід ретельно перевірити зібрані гриби;
– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв);
– готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше ніж добу.
Особливо утриматися від вживання грибів (навіть штучно вирощених) варто дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.
При появі будь-яких симптомів харчового отруєння негайно викликайте «швидку допомогу» та наголошуйте на тому, що хворий вживав гриби!
Обов’язково збережіть залишки грибів або грибних страв;
У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» ‒ це може бути смертельно небезпечно.
0 Comments