Як попередити отруєння грибами під час «тихого полювання»

Як попередити отруєння грибами під час «тихого полювання»

Як попередити отруєння грибами під час «тихого полювання»

  • On 22.09.2023

Найчастіше випадки отруєння пов’язані зі вживанням грибів типу маслюки, сироїжки, зеленушки, рядовка, синьоножки, зонтики тощо, які збирали в лісосмузі поблизу міст та селищ.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль в животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Із метою запобігання отруєння необхідно дотримуватись таких порад:

– найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів взагалі, натомість надати перевагу штучно вирощеним;

– не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах.

При самостійному збору грибів у лісі:

– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;

– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів;

– під час посухи грибів краще не збирати взагалі – вони накопичують токсини;

– не вживайте сирих грибів;

– перед приготуванням слід ретельно перевірити зібрані гриби;

– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв);

– готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше ніж добу.

Особливо утриматися від вживання грибів (навіть штучно вирощених) варто дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

При появі будь-яких симптомів харчового отруєння негайно викликайте «швидку допомогу» та наголошуйте на тому, що хворий вживав гриби!

Обов’язково збережіть залишки грибів або грибних страв;

У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» ‒ це може бути смертельно небезпечно.

 

0 Comments

Leave Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *